2008. március 11., kedd

(Számomra) fontos kérdés

Szerintetek egy quiltnek mindig "szépnek" kell lennie? A kérdés azért merült fel bennem sokadszorra, mert a havannai utcaképek - lepusztult házak, totálkáros autók, poros utcák stb. - láttán nagy bennem a kísértés, hogy ilyesmit csináljak. "Szabad" ezt? Vagy csak szép lehet?

15 megjegyzés:

36évi írta...

Emlékszel a textilmúzeumos kiállításra? Ott volt az a szürke, ablakon kinézős építkezős quilt. Meg is beszéltük, hogy nekem nem jön be, mert nem "szép". Aztán te elmondtad, hogy az ő szépsége miben van. És tényleg jó volt, de nekem nem szép, viszont zseniális (főleg a tűzés miatt).
A képeket nézegetve én is elméláztam ezen, hogy a kopott házat hogyan lehet quiltesíteni, mert nagyon tetszenek a színes falak és kovácsoltvas kerítések. Persze,még nincs ötletem... :)

kastanie írta...

...és én még azt hittem, hogy egyedül nekem tűntek fel ezek lepusztult szép házak színesre festve, meg kovácsoltvas rácsok, mellettük kiteregetett ruha!

dixike12 írta...

Szerintem a quilt akkor is lehet szép ha ilyesmit ábrázol, meg akkor is ha virágos, szines, ha neked ahhoz van kedved hogy ilyen képet csinálj akkor valami tetszik benne, és az nagyon szép is lehet, akubai kép az ilyen, sokat nézegettem és majdnem elcsábultam én is, de nekem aztán rájöttem hogy nincs kedvem ilyenhez, maradtam egy bagozó öregasszonynál aki rendkivül csúnya, de karakteres az arca és akilógó szivar a szájából... el is kezdtem már majdnem kész, mikor láttam hogy tilos a kép felhasználása, ugyhogy most mást kezdtem el, majd meglátjuk.Szeritem egy jól kiválasztott utcarészlet nagyon jó ,

dixike12 írta...

Ja és még valami egy quilt nem attól szép szerintem hogy szépséget ábrázol, hanem ahogy megvan csinálva! hu ez nem valami magyaros

dixike12 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mártamásé írta...

Nagyon drukkolok a "csúnya" képnek.
Nem gondolom, hogy hatást csak szépséggel lehet elérni, fontosabbnak tartom, azt, hogy milyen érzelmeket vált ki a szemlélőből a látvány. legyen megdöbbentő, vagy nevettető, nem feltétlenül szép, már csak azért sem mert a szépség olyan viszonylagos.
Ezek után le kell írnom, hogy mi volt az első ötletem: széteső öreg autó, aminek az első kereke defektes, a hátsót épp lepisili egy korcs kutya, benne egy ráncos, öreg, de láthatóan boldog pár ül, a hátsó ülésről kilóg a gitár nyaka, a háttér egy máladozó épület. a nyitott ablakban bömböl a táskarádió. Természetesen marad az A4-es méret. :-))

Ledeczki Anna írta...

Egyrészt a "szép" teljesen szubjektív fogalom, másrészt pedig engem is a kivitelezés "hogyanja" szokott "megfogni"

Trudi írta...

Nemcsak "szép" quiltek vannak, legyen érdekes, elgondoltató, mint - most nagyot mondok - a művészet általában. Egyébként ezzel a Kubával feladta Ildi a leckét. Engem elsőre semmi nem fogott meg, elképzelésem sincs mi lesz ebből.

Polyák Ildikó írta...

Amiket írtatok, én azt gondolom. Azért kérdeztem mégis, mert a PW hagyományosan mindig valami szépet ábrázol: virág, táj, tengerpart, szép emberek ... Lepukkant tájat még nagyon láttam... Na majd most...

dióhéj írta...

na igen....néha aztán születnek giccsek...a naplemente élőben gyönyörű, megfestve giccs, a rózsát sokan szeretik, megfestve giccs, van amit nem lehet visszaadni, vagy nagyon nehéz visszaadni egy alkotásban...azt gondolom a művészetnek az a célja, mondjon is valamit, ne csak technikai bravúr legyen...ne pusztán esztétikai élmény, amire ránézek és azt mondom, de jó, de szép, de ügyes...ami de jó, de szép, de ügyes, az inkább funkcionáljon, táskaként, ruhabetétként, dobozként, fényképalbumborítóként egy falikép előtt feledkezzen már ott az ember, hogy nahát, mit is akart ezzel az alkotó, azonkívül, hogy megmutatta micsoda tehetséges festő, foltvarró satöbbi művész...szerintem...nagyon tetszik például mártamásé faliképe, mert olyan egyveleg, olyan színkavalkád, amilyen nincs Thaiföldön...mégis, a színeket és a formákat ötvözve egy olyan hangulatot teremtett, hogy azt mondom: igen! ez Thaiföld....szerintem lepusztult házfalakat varrni egyébként is sokkal nagyobb technikai kihívás, mint takaros sorházakat...úgy ábrázolni a nyomort, a csúfságot, hogy az hiteles legyen, még akkor is, ha nem realisztikus ábrázolásmódra törekszel....a Guernica például szép? dehogy...mégis kell, a borzalmak mementója...vagy sorolhatnám Bosch képeit, vagy a sokunk által kedvelt Klimt a Nő három életkora című festménye, vagy Egon Schiele szörnyű nőalakjai (én imádom egyébként), vagy Munch sikolya...na...bocsánat, ha túltengtem :-)

Polyák Ildikó írta...

Igen, Dióhéj, tökéletesen egyetértek minden példáddal. Én is csak azért kérdeztem, mert a quiltekben kisebb hagyománya van ennek. És az is igaz, hogy technikailag valószínűleg nehezebb.

Névtelen írta...

A kubai élet egy különleges életforma, mert a mienkhez képest sokkal rosszabbak a szociális körülmények, mégis boldogok és kiegyensulyozottak az emberek. Ott korgó gyomorral is táncra perdülnek az utcán, ha valaki megpenget egy gitárt, és a nők akkor vannak megsértve, ha nem fütyülnek utánuk a férfiak. A rohanás és a stressz ismeretlen. Örülnek minden túlélt napnak.

Vacskamati írta...

Sziasztok!
Szabad ide írni a "kukkolóknak" is? Ildi kérdéséről egy pár évvel ezelőtt olvasottcikk jutott eszembe: az akkor 80 éves Tolnai Kláriról egy művész portrét készítetta születésnapjára. Kérdezték a művésznőt, hogy tetszik neki- a válasz a következő volt: az öregasszony borzalmas- a kép gyönyörű..
A nyomort is lehet szépségesen ábrázolni.. (Ildi, Te legalábbis biztosan meg tudod csinálni.. :D)

Mindig nézegetem veletek együtt a témákhoz kapcsolódó képeket, ha nem haragszotok meg érte, szeretnék két linket ajánlani, ahol szerintem gyönyrű és jellegzetes fotók vannak.. Dixike, hátha ez az öreg nő is elég csúnya és bagózó.. :)

http://www.ianwrighttravel.co.uk/cgi-bin/iwt.cgi?usr=238&page=blog.html
http://www.cubaabsolutely.com/

Sok ihletet, és kellemes alkotó órákat kívánok Nektek! :D
Üdv: IOkaste

dixike12 írta...

Iokaste köszönjük a feltett linket, megnéztem tényleg nagyon sok minden van Kubáról és akinek nincs még témája az itt aztán talál. Nekem már van másik témám azon dolgozom majdnem kész, az öregasszonyt persze megcsinálom magamnak, esetleg ha valakit érdekel felteszem egy megmutatás erejéig, de ezekkel a fotókkal vigyázni kell mert főleg a portrék védettek.

Polyák Ildikó írta...

Era, kösz a linket, ilyesmin gondolkodom:) Kicsit mindenkivel elbeszélünk egymás mellett: én arra próbáltam célozni, hogy a mi patchwörkös világunkban dominál a szép. Na, majd megnézzük, hogy veszi ki magát a lepukkantság.